List otwarty prezesa Industrii Kielce. Chce się spotkać z prezydentem miasta

Aktualizacja: 6 lut 2023, 14:35
1 lut 2023, 17:34

Prezes walczącego o przetrwanie klubu Industria Kielce, Bertus Servaas wystosował oficjalny list do władz miasta. Zaapelowano w nim o podjęcie tematu przyszłości drużyny na sesji Rady Miasta, a także poproszono o podjęcie jakiejkolwiek reakcji.

Aktualna sytuacja czołowego polskiego klubu jest fatalna. W ostatnim czasie Industria Kielce straciła głównych sponsorów, a do tego gwiazdy drużyny, jak również trener Tałant Dujszebajew otrzymali propozycje zatrudnienia w innych zespołach. Z dnia na dzień problem stawał się coraz większy.

Industria Kielce walczy o przetrwanie

W połowie 2020 roku kielecki klub związał się z Van Pur S.A., właścicielem browaru Łomża, który do końca 2022 roku pełnił rolę sponsora tytularnego drużyny. Choć podpisany kontrakt był ważny do końca sezonu 2023/24, ostatecznie do tego zerwania doszło znacznie wcześniej. Van Pur tłumaczył, że powodem była konieczność naprawy wyników finansowych, nadszarpniętych przez wybuch wojny w Ukrainie.

Dla kieleckiej ekipy był to olbrzymi cios, bowiem według nieoficjalnych informacji współpraca z Van Pur zapewniała jej około 1/3 klubowego budżetu, czyli ponad 10 milionów złotych. Z dnia na dzień Industria znalazła się więc w bardzo trudnym położeniu.

We wtorkowy wieczór klub wydał oficjalny komunikat, który wlał przynajmniej odrobinę nadziei w serca kibiców. Poinformowano w nim, że Industria dała sobie kolejne dwa miesiące na podjęcie kluczowych decyzji co do przyszłości.

Prezes Industrii zwrócił się do prezydenta Kielc

W środę z kolei prezes kieleckiego klubu Bertus Servaas wystosował do prezydenta miasta Bogdana Wenty i przewodniczącego Rady Miasta Jarosława Karysia oficjalny list. Zawarto w nim prośbę o przedstawienie tematu sytuacji klubu na sesji Rady Miasta.

“W związku z tym, że losy Klubu mogą interesować wielu mieszkańców naszego miasta, prośbę tą publikujemy w formie listu otwartego. Prosimy również o niezwłoczną reakcję. Pomimo że na niektóre ruchy – możliwe, że nie będziemy mieli już wpływu – to czasu na uratowanie Klubu na solidnym poziomie mamy niestety bardzo mało” – brzmi część jego treści.

Industria Kielce wydała oficjalny komunikat. Wyjaśnia się przyszłość klubu

Podobne teksty