Strona główna Pozostałe Ocet jabłkowy – czy pomaga w odchudzaniu?

Ocet jabłkowy – czy pomaga w odchudzaniu?

0
koszule dla kulturystów
koszule dla kulturystów

Ocet jabłkowy to produkt, który przez jakiś czas był zapomniany. Kiedyś służył do zwalczania przeróżnych dolegliwości, od zgagi po infekcje. Dziś przeżywa swój renesans, używany zarówno jako produkt kosmetyczny, jak i wsparcie w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Jest łatwo dostępny, niedrogi, a jego regularne spożywanie może przynieść dużo zaskakujących korzyści!

koszule dla kulturystów
koszule dla kulturystów

Co zawiera ocet?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje na drodze fermentacji pewnych składników. W przypadku octu jabłkowego temu procesowi poddawany jest świeżo wyciśnięty sok. Dzięki charakterystycznemu smakowi i aromatowi ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do wielu potraw. Nie można jednak powiedzieć o nim, że zawiera bogactwo składników – znajdziemy w nim tylko potas, przeciwutleniacze i aminokwasy. Ocet jest jednak sycący, a jednocześnie niskokaloryczny. Jak jego spożywanie może wpłynąć na nasz organizm?

Ocet przy utracie wagi

Tak jak już wcześniej wspominaliśmy, ocet jest sycący, ale niskokaloryczny (ok. 3 kcal na łyżkę). Spożywając go jako dodatek do potraw lub poddając się terapii picia octu, możemy przyswoić nawet do 280 kcal mniej w ciągu dnia. Co więcej, kwas octowy i jabłkowy zawierają pektyny, które zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu. 

Pozytywny wpływ octu na metabolizm przekłada się nie tylko na odchudzanie. Kuracja octem, polegająca na wypiciu mieszanki wody i 3-4 łyżek octu przed każdym posiłkiem może poprawić zdrowie i wyniki sportowe. Dlaczego? Otóż ocet poprawia tempo przemian metabolicznych i poprawia efektywność wykorzystania składników przyjętych z pokarmem. Jeśli chcesz zacząć kurację octową, skonsultuj się z lekarzem. Może się okazać, że nie możesz korzystać z tego typu diety, na przykład, jeśli występują u Ciebie wrzody żołądka.

Jak ocet poprawi zdrowie

Usprawnienie procesów metabolicznych wiąże się również poprawą ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu, szczególnie u osób, którym grożą choroby cywilizacyjne. Przede wszystkim, spożywanie octu ma pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Co za tym idzie, ocet jest produktem polecanym diabetykom i osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ocet zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny i może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Dodanie octu do potrawy może natomiast obniżyć jej indeks glikemiczny o nawet 30%!

Zawartość  przeciwutleniaczy wpływa pozytywnie na kondycję serca, głównie poprzez oddziaływanie na cholesterol LDL. Cząsteczki tego “dobrego” cholesterolu są chronione przed utlenianiem i przeciwdziałają powstawaniu zawałów. Ocet używany jest także jako lek na nadkwasotę – czyli, krótko mówiąc może Ci się pomóc pozbyć zgagi. Wyrównuje on poziom kwasowości w żołądku i przywraca jego prawidłową funkcjonalność. Kwas octowy ma też zdolność zwalczania bakterii, dlatego używany jest jako naturalny konserwant, ale również sposób leczenia infekcji bakteryjnych i wzmacniania układu odpornościowego.

Jak stosować?

Ocet jest produktem niestwarzającym wysokiego ryzyka powikłań, jednak, jak każda inna substancja powinien być używany z rozwagą. Przede wszystkim ocet może źle oddziaływać na osoby z wrażliwym żołądkiem, a niektóre z substancji w nim zawartych mogą zaburzać funkcjonowanie pewnych leków na serce czy cukrzycę. Jeśli masz problem z którąś z tych dolegliwości,  zanim zaczniesz kurację octową, skontaktuj się ze specjalistą.

koszule dla kulturystów
koszule dla kulturystów

Komentarze