Na pewno nie raz i nie dwa słyszeliśmy jak ważne w naszej diecie i codziennym funkcjonowaniu jest śniadanie. Ale czy zastanawialiśmy się tak dokładnie, dlaczego tak jest i czy na pewno tak jest? Wydaje nam się, że nie, ponieważ wiele osób nadal traktuje ten pierwszy posiłek w ciągu dnia po macoszemu, ba w skrajnych przypadkach zdarza się nawet tak, że w ogóle go nie je…
Istnieje bowiem wiele badań, które pokazują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Chociażby te, przeprowadzone na amerykańskim Uniwersytecie Massachusetts mówią nam, że ludzie nie jedzący regularnie śniadania są narażenie ponad czterokrotnie na otyłość! Dlaczego tak jest? Otóż dlatego, że jedzenie śniadania daje bardzo duży impuls całemu organizmowi do przyspieszenia metabolizmu. W momencie, kiedy go nie spożywamy, ten jest znacznie spowolniony i zaspany, tak zresztą jak i my…Co więcej, jeśli przez dłuższy czas nie spożywamy posiłku – a jest tak, kiedy nie zjemy śniadania, nasze ciało staje się kataboliczne, czyli zaczyna rozkładać mięśnie, by mieć energię. Dlatego też nawet codzienna praca na siłowni może nie dać żadnych efektów, jeśli zaniedbamy takie podstawy diety.
Czy można zjeść śniadanie i zrzucić wagę?
Oczywiście, że tak! Co więcej, w taki sposób zrzucimy ją efektywniej i zdrowiej. Wystarczy, że w śniadaniach zastosujemy kilka prostych tricków, a będą one wręcz naszym spalaczem tłuszczu. Jednym z takich elementów jest sok z cytryny, który możemy dodać do wody, jogurtu czy sałatki. Zwiększa on produkcję śliny, a co za tym idzie pomoże w rozkładaniu tłuszczów. Innym elementem jest ocet winny, który też świetnie sprawdzi się chociażby w sałatach. Jest on w stanie zwiększać produkcję kwasów żołądkowych, a te z kolei pomagają w zmniejszeniu ilości tkanki tłuszczowej. Jeszcze innym elementem naszego śniadania mogą być jagody, które idealnie skomponują się z owsianką czy po prostu jako mały deser. Redukują one chylomikrony, czyli tzw. kulki tłuszczu, które nasza krew transportuje w krwiobiegu. Oczywiście poza dodawaniem powyższych składników, powinniśmy również uważać na zredukowanie spożycia węglowodanów. Jeśli utrzymamy ich poziom do 50% dziennego spożycia to równocześnie zmniejszymy również znacznie ilość tłuszczów.
Idealne śniadanie? Jest takie!
Oczywiście, dla każdego może być to coś innego, a dyskusja, które jest lepsze będzie mogła trwać w nieskończoność. Jednak najważniejsze są proporcje i odpowiednie rozłożenie białka, węglowodanów i tłuszczów. Dlatego też my możemy zaproponować Wam chociażby jajecznicę, w które ograniczymy liczbę żółtek do jednego lub dwóch. Do tego możemy wypić świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, z małym dodatkiem cytryny, a także całość dopełnić tostem z pełnego ziarna i owocami.