Strona główna Pozostałe Jak bez bólu zastąpić cukier?

Jak bez bólu zastąpić cukier?

0

Cukier, choć jest doskonałym dodatkiem do (a nawet głównym składnikiem) wielu przekąsek, niesie ze sobą niestety ryzyko powikłań zdrowotnych. Nie wierzycie? Spróbujcie na jeden dzień odstawić produkty zawierające zwykły biały cukier. Szybko okaże się, że jest to substancja silnie uzależniająca i kaloryczna, a jej nadużywanie prowadzi do zakwaszenia organizmu i rozwoju próchnicy. W takim razie czy są jakieś alternatywy dla białego cukru?

Mit cukru brązowego

Jeszcze niedawno uważany za zdrowszą alternatywę, dziś cukier brązowy traci na popularności. Różni się on w zasadzie od cukru białego sposobem pozyskiwania – otrzymuje się go z trzciny cukrowej, a nie nie buraka. Przez brak filtracji barwniki trzcinowe pozostają obecne w cukrze, nadając mu brązowy kolor, jednak poza tym, to zupełnie ta sama substancja – sacharoza. Owszem, czasem cukier brązowy zawiera dodatkowe składniki mineralne, jednak sprytni producenci czasem barwią przefiltrowany, biały cukier melasą, żeby osiągnąć złudny efekt – dlatego zanim kupisz brązowy cukier sprawdź jego skład! Jeśli jednak chcesz wyeliminować sacharozę ze swojej diety, zdecydowanie lepszą opcją będzie…

Stewia!

To naturalny słodzik powstający z paragwajskiej rośliny. Mimo słodkiego smaku nie zawiera żadnych kalorii, a jej indeks glikemiczny wynosi zero! To idealna propozycja dla wszystkich diabetyków, którzy nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności. Stewia występuje w kilku postaciach – suszonych listków i białych kryształków, ta druga wersja nie zawiera jednak cennych składników odżywczych. Stewia nie zmienia też właściwości pod wpływem temperatury – można jej używać zarówno do słodzenia napojów, jak i jako dodatek do domowych wypieków! Stewia jest zdrowa, bezpieczna i uniwersalna – przeszkadzać może tylko gorzki posmak, dlatego, jeśli nie jesteś w stanie go znieść, sprawdź…

Ksylitol

Czyli substancję słodzącą pozyskiwaną z kory brzozy. Ksylitol zawiera 40% kcal mniej od sacharozy, ma również dużo niższy indeks glikemiczny. Z podobieństw? Wygląda i smakuje dokładnie tak, jak znany wszystkim biały cukier, ale w przeciwieństwie do niego nie pozwala zarazkom na rozwój. Ma właściwości bakteriobójcze, niweluje nieprzyjemny zapach z ust, a nawet zwiększa przyswajanie wapnia. Słodzik ten trzeba jednak wprowadzać do diety stopniowo, inaczej można nabawić się biegunki!

Miód

Ten zawodnik musiał pojawić się w tym zestawieniu. Miód, mimo że zawiera podobną ilość kalorii co sacharoza, składa się z lepiej przyswajalnych cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Co więcej, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, zawiera także witaminy z grupy B oraz duże ilości wapnia czy żelaza. To właśnie dlatego poleca się go w przypadkach przeziębienia czy podrażnień gardła. Mimo to, miód, jeśli chodzi o jego przydatność dla cukrzyków i osób walczących z otyłością, ma właściwości zbliżone do białego cukru, dlatego takim osobom zdecydowanie odradza się jego stosowanie. To samo tyczy się zresztą zyskujących popularność syropów z agawy czy klonu. Jeśli jesteś diabetykiem albo po prostu chcesz pozbyć się brzuszka, zdecydowanie powinieneś wykonać tranzyt na mniej kaloryczne naturalne słodziki.

Komentarze