Kurkumina to substancja zawarta w, jak łatwo się domyślić, kurkumie! Kto z nas jednak zdaje sobie realnie sprawę z jej istnienia, a co więcej – z jej niezwykłych właściwości dla naszego ciała?
Dlaczego warto jeść kurkumę?
Kurkumina, czyli substancja biorąca swoją nazwę właśnie od kurkumy wykazuje pozytywne działanie na szereg funkcji w organizmie. Przede wszystkim zaskakuje jej działanie przeciwnowotworowe. Przez lata ukazało się wiele publikacji naukowych mających na celu potwierdzić tę właściwość. Kurkumina niszczy złośliwe komórki i zabezpiecza DNA przed mutacjami. Chroni też przed infekcjami i mikroorganizmami – pomaga walczyć nawet z gruźlicą. Kulturystów na pewno zainteresuje działanie termogeniczne kurkumy. Działa ona jak naturalny spalacz tłuszczu poprzez podniesienie temperatury organizmu i przyspieszenie procesów metabolicznych.
Działanie antynowotworowe kurkuminy wynika z tego, że jest ona jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Oznacza to, że neutralizuje ona wolne rodniki, czyli substancje, które zmieniają strukturę DNA. Antyoksydacyjne działanie kurkumy wzmocni też komórki śródbłonka, którego uszkodzenia są najczęstszą przyczyną chorób serca.
Przeciwwskazania
Kurkumina i piperyna, inna substancja zawarta w kurkumie mogą znacząco wzmocnić wchłanialność niektórych leków i preparatów. Osoby z problemami zdrowotnymi powinny więc uważać przyjmują pokarmy zawierające spore ilości tej żółtej przyprawy. Kurkumina wchodzi na przykład w interakcję z przeciwzapalnymi lekami rozrzedzającymi krew, takimi jak ibuprofen czy paracetamol, co prowadzić może do obfitych krwawień. Z tego samego powodu nie powinno przyjmować się jej przed zabiegami chirurgicznymi i operacjami – kurkumina sama w sobie zmniejsza znacząco krzepliwość krwi. Unikac powinni jej również diabetycy, poniewaz w połączeniu z dużymi dawkami insuliny, kurkumina może być przyczyną nieprawidłowości w funkcjach metabolicznych. U osób z problemami z układem pokarmowym, kurkuma może z kolei powodować mdłości, wymioty i inne problemy gastryczne.
Dzienne zapotrzebowanie
Zdrowa osoba powinna przyjmować ok. grama kurkumy dziennie. Problemem może jednak być wchłanianie, poniewaz sama substancja czynna, czyli kurkumina to jedynie 3% suchej masy przyprawy, co więcej nie należy ona do najlepiej przyswajalnych przez organizm. Pomóc może tutaj dodawanie kurkumy do potraw z pieprzem i czerwoną papryką, poniewaz te sa wstanie podnieść wchłanialność kurkuminy nawet ponad 1000-krotnie!
Gdzie dodawać kurkumę
Przede wszystkim, jeśli jesteśmy smakoszami kuchni indyjskiej, to kurkumę znajdziemy w curry oraz innych mieszankach przypraw. Kurkuma to również jeden z najpowszechniejszych, naturalnych barwników spożywczych – często wykorzystywany jest do barwienia na żółto ryżu, jednak śmiało można go dodać do mleka, ciasta (np. pierogowego) lub nawet herbaty!