Sylwester już za chwilę! Warto zjeść coś zdrowego żeby mieć energię do tańca oraz hucznych zabaw przez całą noc. Oto kilka propozycji, zarówno zdrowych, jak i pysznych, którymi na pewno oczarujesz swoich gości.
Ważne, aby zadbać o to by nasze przekąski były zdrowe – zapewni to lepsze samopoczucie, (zarówno dla ciała, jak i dla duszy), a owocowe akcenty będą cieszyć oko.
Talarki z pieczonych batatów z guacamole i pomidorkami
Proste w przygotowaniu i idealne, aby szybko coś przekąsić pomiędzy taneczną zabawą.
Składniki:
- 2 bataty
- awokado
- czerwona cebula
- mała ostra papryczka (dowolna)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- garść pomidorków
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza. Potrzebujesz sporej blachy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
- Pokrój i rozłóż ziemniaki na blasze, posmaruj oliwą oraz posyp przyprawami. Muszę się piec, dopóki nie będą miękkie. Sprawdzaj wykałaczką co 10 minut.
- Teraz czas przygotować guacamole. Nic prostszego. Pokrój papryczkę i cebulę w kostkę. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz, czosnek oraz cebulę.
- Po ostygnięciu batatów możemy przystąpić do nakładania guacamole i dekorowania.
Ważne! Jeśli przygotowujesz danie wcześniej, użyj kropel z soku z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu awokado.
Sałatka z pieczonymi batatami i serem feta
Również prosta w przygotowaniu. Efektownie wygląda na stole, co zachęca do jedzenia. Bardzo smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników.
Składniki:
- 2 bataty
- czerwona cebula
- 3-4 garście szpinaku baby
- awokado
- pół opakowania sera feta (około 130 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz
- sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celsjusza, a bataty pokroić w kostkę.
- Pokrojone bataty dokładnie wymieszaj w misce z przyprawami, aby smak równomiernie się rozłożył.
- Przełóż ziemniaki na blachę i piecz przez około 20 min, dopóki nie będą miękkie.\
- Podczas gdy ziemniaczki grzeją się w piekarniku, czas pokroić cebulę, awokado i fetę.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą umyty szpinak z batatami i resztą przygotowanych składników.
- Nie zapomnij o sosie! 🙂 Zrobisz go w małej salaterce używając oliwy, syropu klonowego, soli oraz pieprzu.
Ważne! Polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem, aby uniknąć zbytniego rozmiękczenia składników.
Pulpety z indyka z sosem czosnkowym
Smaczny sposób na szybkie doładowanie energii – pomogą nam bawić się do białego rana. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- małej cebuli
- jajka
- łyżki bułki tartej
- przyprawy gyros
- soli, pieprzu
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 3-4 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a cebulę obierz i pokrój.
- Dodaj do mięsa jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, dodając przyprawę gyros.
- Uformuj kuleczki z powstałej masy i wyłóż na blasze. Nie zapomnij o papierze do pieczenia!
- Piecz pulpeciki około 20 min, kontrolując poziom wypieczenia za pomocą wykałaczki.
- Pora zabrać się za sos. Połącz jogurt naturalny z czosnkiem i odstaw do lodówki na 10 min.
- Po skończonym pieczeniu, nabij pulpeciki na wykałaczki, aby goście mogli z łatwością złapać po jednym.
I gotowe! Te trzy łatwe przepisy cieszą podniebienie i pozwolą powitać Nowy Rok z uśmiechem na ustach.