Strona główna Zdrowie i trening Sylwester tuż, tuż! Jak pysznie zjeść i zachować formę?

Sylwester tuż, tuż! Jak pysznie zjeść i zachować formę?

0

Sylwester już za chwilę! Warto zjeść coś zdrowego żeby mieć energię do tańca oraz hucznych zabaw przez całą noc. Oto kilka propozycji, zarówno zdrowych, jak i pysznych, którymi na pewno oczarujesz swoich gości.

Ważne, aby zadbać o to by nasze przekąski były zdrowe – zapewni to lepsze samopoczucie, (zarówno dla ciała, jak i dla duszy), a owocowe akcenty będą cieszyć oko.

Talarki z pieczonych batatów z guacamole i pomidorkami

Proste w przygotowaniu i idealne, aby szybko coś przekąsić pomiędzy taneczną zabawą.

Składniki:

  • 2 bataty
  • awokado
  • czerwona cebula
  • mała ostra papryczka (dowolna)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • garść pomidorków
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza. Potrzebujesz sporej blachy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
  2. Pokrój i rozłóż ziemniaki na blasze, posmaruj oliwą oraz posyp przyprawami. Muszę się piec, dopóki nie będą miękkie. Sprawdzaj wykałaczką co 10 minut.
  3. Teraz czas przygotować guacamole. Nic prostszego. Pokrój papryczkę i cebulę w kostkę. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz, czosnek oraz cebulę.
  4. Po ostygnięciu batatów możemy przystąpić do nakładania guacamole i dekorowania. 

Ważne! Jeśli przygotowujesz danie wcześniej, użyj kropel z soku z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu awokado.

Sałatka z pieczonymi batatami i serem feta

Również prosta w przygotowaniu. Efektownie wygląda na stole, co zachęca do jedzenia. Bardzo smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników.

 Składniki:

  • 2 bataty 
  • czerwona cebula 
  • 3-4 garście szpinaku baby 
  • awokado
  • pół opakowania sera feta (około 130 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • łyżeczka syropu klonowego 
  • sól, pieprz 
  • sok z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celsjusza, a bataty pokroić w kostkę.
  2. Pokrojone bataty dokładnie wymieszaj w misce z przyprawami, aby smak równomiernie się rozłożył. 
  3. Przełóż ziemniaki na blachę i piecz przez około 20 min, dopóki nie będą miękkie.\
  4. Podczas gdy ziemniaczki grzeją się w piekarniku, czas pokroić cebulę, awokado i fetę.
  5. W dużej misce wymieszaj ze sobą umyty szpinak z batatami i resztą przygotowanych składników.
  6. Nie zapomnij o sosie! 🙂 Zrobisz go w małej salaterce używając oliwy, syropu klonowego, soli oraz pieprzu.

Ważne! Polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem, aby uniknąć zbytniego rozmiękczenia składników.

Pulpety z indyka z sosem czosnkowym

Smaczny sposób na szybkie doładowanie energii – pomogą nam bawić się do białego rana. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka 
  • małej cebuli 
  • jajka
  • łyżki bułki tartej
  • przyprawy gyros 
  • soli, pieprzu 
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego 
  • 3-4 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a cebulę obierz i pokrój.
  2. Dodaj do mięsa jajko, bułkę tartą, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, dodając przyprawę gyros.
  3. Uformuj kuleczki z powstałej masy i wyłóż na blasze. Nie zapomnij o papierze do pieczenia!
  4. Piecz pulpeciki około 20 min, kontrolując poziom wypieczenia za pomocą wykałaczki.
  5. Pora zabrać się za sos. Połącz jogurt naturalny z czosnkiem i odstaw do lodówki na 10 min.
  6. Po skończonym pieczeniu, nabij pulpeciki na wykałaczki, aby goście mogli z łatwością złapać po jednym.

I gotowe! Te trzy łatwe przepisy cieszą podniebienie i pozwolą powitać Nowy Rok z uśmiechem na ustach. http://credit-n.ru/zaymyi.html

Komentarze