Wielu z nas na pewno wie czym są szparagi, ale nie poznało jeszcze ich smaku. Duży wpływ na to ma z pewnością trudna dostępność tego warzywa w sezonie jesienno-zimowym, a także dość wysoka cena, która może odstraszyć potencjalnych nabywców. Ci jednak, którzy zdecydowali się wykonać ten pierwszy krok z pewnością nie żałują…
Szparagi to bardzo niskokaloryczne, zielone warzywo, które w 100 gramach ma zaledwie 18 kcal! Żeby było ciekawiej, jest pożywne ze względu na wysoką obecność białka, które właśnie odpowiada w dużej mierze w naszym organizmie za tę funkcję. Ponadto w tym badylastym „okazie” znajdziemy ogromne pokłady witaminy C, K, a także witamin z grupy B. Szparagi są źródłem żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu, a przez wielu nazywane są naturalnymi afrodyzjakami.
Jakie szparagi odróżniamy?
Na świecie odróżniamy trzy odmiany tego warzywa. Są to przede wszystkim szparagi zielone, białe, a także fioletowe. W Polsce możemy znaleźć głównie odmianę białą, która jest uprawiana w Wielkopolsce. Pozostałe, czyli zielone i fioletowe potrzebują cieplejszego klimatu, dlatego tak bardzo popularne są w krajach śródziemnomorskich.
Właściwości zdrowotne
O właściwościach zdrowotnych szparagów moglibyśmy pisać wręcz peany. Poniżej postaramy się jednak wypisać tylko te główne, które najbardziej wpływają na nasz organizm:
- zwiększają krzepliwość krwi,
- zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
- łagodnie przeczyszczają organizm i są moczopędne, dlatego polecane są w szybkich dietach oczyszczających,
- zawierają bardzo mało sodu, dlatego polecane są osobą z nadciśnieniem,
- poprawiają pracę układu pokarmowego poprzez wysoką zawartość błonnika.
Przeciwwskazania
Tych w porównaniu ze wskazaniami do spożywania jest zdecydowanie mniej. W zasadzie możemy wymienić tylko jedno i to głównie tyczące się szparagów zielonych. Te bowiem zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i chorobami nerek.